facebook instagram
Blog

Απολαύστε έξυπνα!

Το παγωτό Zuitly με ξυλιτόλη αποτελεί μια φυσική και ιδανική εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης, ενώ ταυτόχρονα υπερτερεί σε όλα τα βασικά μακροθρεπτικά συστατικά, σε σχέση με το μέσο παγωτό του εμπορίου. Πιο αναλυτικά, σε σχέση με το μέσο παγωτό του εμπορίου έχει:

  • 47% λιγότερες θερμίδες
  • 64% λιγότερα λιπαρά
  • 57% λιγότερους υδατάνθρακες
  • Διπλάσια σχεδόν πρωτεΐνη

Η περιεχόμενη, υψηλής βιολογικής αξίας, πρωτεΐνη στο κύπελλο των 290g είναι 26.9g, όσο η μέση ποσότητα πρωτεΐνης που συναντάμε σε ένα scoop πρωτεΐνης ορού γάλακτος των 30g.

Τι είναι η ξυλιτόλη και ποιά τα οφέλη της 

Η προστιθέμενη στα τρόφιμα ζάχαρη μπορεί να είναι το μοναδικό ανθυγιεινό συστατικό στη σύγχρονη διατροφή. Για το λόγο αυτό, γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη, όπως η ξυλιτόλη, γίνονται δημοφιλή.

Η ξυλιτόλη είναι μια αλκοόλη σακχάρου που υπάρχει σε πολύ μικρή ποσότητα σε φρούτα όπως δαμάσκηνα, φράουλες και σμέουρα καθώς και σε λαχανικά όπως το κουνουπίδι, η κολοκύθα και το σπανάκι, ως εκ τούτου θεωρείται φυσικό διατροφικό συστατικό. Παρουσιάζει παρόμοια γλυκύτητα με την κοινή ζάχαρη, αλλά έχει λιγότερες θερμίδες (40% λιγότερες) και δεν αυξάνει όπως η κοινή ζάχαρη τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Επιτραπέζια ζάχαρη: 4 θερμίδες ανά γραμμάριο
Ξυλιτόλη: 2,4 θερμίδες ανά γραμμάριο

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι ξυλιτόλη έχει διάφορα σημαντικά οφέλη, όπως:

  • Βελτίωση της οδοντικής υγείας (αναστέλλει την ανάπτυξη των υπεύθυνων, για την τερηδόνα των δοντιών, μικροοργανισμών)
  • Θεωρείται λειτουργικό τρόφιμο «functional food» λόγου του προβιοτικού της χαρακτήρα
  • Μεταβολίζεται ανεξάρτητα από την απόκριση της ινσουλίνης, δεν μεταφέρεται ενεργητικά μέσω του εντερικού σωλήνα και δεν απαιτεί ινσουλίνη για την πρόσληψη από το ήπαρ. Ουσιαστικά, αυτό της δίνει ένα πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη* σε σχέση με τα υπόλοιπα φυσικά γλυκαντικά. Η αργή και μη πλήρης απορρόφηση της από την άνω γαστρεντερική οδό οδηγεί σε πολύ μικρή επίδραση γλυκόζη αίματος. Η ξυλιτόλη λοιπόν θεωρείται μια καλή εναλλακτική λύση ως φυσικό γλυκαντικό για άτομα που παρουσιάζουν διαταραχή πρόσληψης γλυκόζης (π.χ. Διαβητικοί, κα)

Hassinger, W., Sauer, G., Cordes, U., Beyer, J. and Baessler, K. H. (1981). The effects of equal caloric amounts of xylitol, sucrose and starch on insulin requirements and blood glucose levels in insulin-dependent diabetics. Diabetologia. 2:37–40

Makinen, K. K. (2000a). Can the pentitol–hexitol theory explain the clinical observations made with xylitol. Med. Hypotheses. 54:603–613.

Makinen, K. K. (2000b). The rocky road of xylitol to its clinical application. J. Dental Res. 79:1352–1355.

Natasha WiebeRaj PadwalCatherine FieldSeth MarksRene Jacobs, and Marcello Tonelli. (2011). A systematic review on the effect of sweeteners on glycemic response and clinically relevant outcomes. BMC Med. 9: 123

Ur-Rehman, S., Mushtaq, Z., Zahoor, T., Jamil, A., & Murtaza, M. A. (2013). Xylitol: A Review on Bioproduction, Application, Health Benefits, and Related Safety Issues. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 55(11), 1514–1528. doi:10.1080/10408398.2012.702288

Kωνσταντίνος Μ. Συριάνος, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος,
BSc Γεωπόνος Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου,
BSc Επιστημονικό Κέντρο Κλινικής Διαιτολογίας & Διατροφής
Περιάνδρου 34, Κιάτο, 20200, Κορινθία
Τ: 2742022211 Κ: 6972978363