facebook instagram
Blog

Παγωτό Zuitly: Ιδανική επιλογή για τα άτομα με διαβήτη

Ένα μεγάλο ερώτημα που απασχολεί όλα τα άτομα με διαβήτη είναι εάν μπορούν να καταναλώνουν γλυκά στην καθημερινότητά τους. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο πρώτος και πιο σημαντικός στόχος για όλα τα άτομα με διαβήτη είναι η επίτευξη καλού γλυκαιμικού ελέγχου. Όλοι γνωρίζουν πως τα προϊόντα πλούσια σε ζάχαρη και συγκεκριμένα τα γλυκά μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και τελικά να απορυθμίσουν τον έλεγχο του σακχαρώδη διαβήτη.

Ποιος δε θα ήθελε να απολαμβάνει ένα παγωτό χωρίς όμως να επηρεάζονται σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα; Κάπου εδώ έρχεται το καινοτόμο παγωτό Zuitly!

Πολλοί διατροφικοί παράγοντες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη διακύμανση των επιπέδων γλυκόζης, για αυτό αποτελούν ελκυστικό και εύκολο στόχο για την επίτευξη καλής γλυκαιμικής ρύθμισης. Τέτοιοι παράγοντες είναι η περιεκτικότητα του τροφίμου σε απλά σάκχαρα (κοινή ζάχαρη), η ποσότητα των συνολικών υδατανθράκων και πρωτεϊνών και ο γλυκαιμικός δείκτης. Έτσι συστήνεται στα άτομα με διαβήτη να επιλέγουν τρόφιμα και προϊόντα τα οποία ακολουθούν τις ιδανικές αναλογίες των παραπάνω διατροφικών παραγόντων.

Το παγωτό Zuitly με ξυλιτόλη αποτελεί μια φυσική και ιδανική εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης, ενώ ταυτόχρονα υπερτερεί σε όλα τα βασικά μακροθρεπτικά συστατικά, σε σχέση με το μέσο παγωτό του εμπορίου. Πάμε να αναλύσουμε τη διατροφική σύσταση του καινοτόμου παγωτού και να δούμε με ποιο τρόπο βοηθάει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου.

Καταρχάς η ποσότητα των υδατανθράκων που περιέχονται σε ένα γεύμα, αλλά και η ποιότητά τους θεωρούνται οι πιο καθοριστικοί παράγοντες για τη μεταγευματική γλυκαιμία. Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότατα ενός τροφίμου σε υδατάνθρακες και ζάχαρη, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και αύξηση της μεταγευματικής ινσουλίνης. Είναι ευρέως γνωστό πως συστήνεται σε όλα τα άτομα με διαβήτη η μειωμένη κατανάλωση των απλών σακχάρων, καθώς προκαλεί απότομη και μεγάλη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα. Τα τελευταία χρόνια έρευνες δείχνουν πως δίαιτες μειωμένων υδατανθράκων μπορεί να έχουν κάποιο όφελος στη ρύθμιση του διαβήτη. Ο περιορισμός της κατανάλωσης υδατανθράκων στο γεύμα μειώνει τις υπεργλυκαιμίες μετά το γεύμα, αποτρέποντας τόσο την απότομη μεταγευματική υπερινσουλιναιμία όσο και την αντιδραστική υπογλυκαιμία. Όπως όλοι φανταζόμαστε, όλα τα γλυκά αποτελούν τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες και ζάχαρη με αποτέλεσμα να προκαλούν απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, καθιστώντας τα μη ιδανικές επιλογές για καθημερινή κατανάλωση. Το παγωτό Zuitly αποτελεί την ιδανική λύση, καθώς περιέχει σχεδόν τους μισούς υδατάνθρακες σε σχέση με τα υπόλοιπα παγωτά της αγοράς (11,5 γρ./100 γρ. τροφίμου σε σύγκριση με περίπου 24 γρ./100 γρ. στα κανονικά παγωτά του εμπορίου), αλλά είναι και εξαιρετικά χαμηλό σε απλά σάκχαρα (μόλις 4 γρ./100 γρ. τροφίμου σε σύγκριση με περίπου 24 γρ./100 γρ. στα κανονικά παγωτά του εμπορίου).

Ένα ακόμα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Zuitly που το κάνει ιδανική επιλογή για τα άτομα με διαβήτη είναι η παρουσία της ξυλιτόλη. Στόχος κάθε γλυκού και παγωτού κατάλληλο για άτομα με διαβήτη είναι να προσδίδει τη χαρακτηριστική γλυκιά γεύση χωρίς όμως να επηρεάζει αρνητικά τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου. Η ξυλιτόλη αποτελεί εάν φυσικό γλυκαντικό με παρόμοια γλυκύτητα με την κοινή ζάχαρη, αλλά έχει λιγότερες θερμίδες (40% λιγότερες) και δεν αυξάνει όπως η κοινή ζάχαρη τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, μεταβολίζεται ανεξάρτητα από την απόκριση της ινσουλίνης, δεν μεταφέρεται ενεργητικά μέσω του εντερικού σωλήνα και δεν απαιτεί ινσουλίνη για την πρόσληψη από το ήπαρ. Ουσιαστικά, αυτό της δίνει ένα πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με τα υπόλοιπα φυσικά γλυκαντικά. Η αργή και μη πλήρης απορρόφηση της από την άνω γαστρεντερική οδό οδηγεί σε πολύ μικρή επίδραση γλυκόζη αίματος.

Ερευνητικά δεδομένα υποστηρίζουν πως η προσθήκη πρωτεΐνης στο γεύμα επηρεάζει θετικά τη γλυκαιμική μεταβλητότητα και τη μεταγευματική γλυκαιμία των ατόμων με διαβήτη μέσω της καθυστερημένης γαστρικής κένωσης και της αύξησης των επιπέδων ινσουλίνης καθώς ενισχύουν τη δράση των GIP και GLP-1 (ενίσχυση της δράσης των ινγκρετίνων ορμονών). Επίσης, η συνύπαρξη τόσο υδατανθράκων όσο και πρωτεϊνών στο ίδιο γεύμα φαίνεται να μειώνει περεταίρω το γλυκαιμικό δείκτη και φορτίο του γεύματος, προκαλώντας μια πιο σταδιακή και ομαλή αύξηση των επιπέδων γλυκόζης αίματος. Το παγωτό Zuitly περιέχει διπλάσια ποσότητα πρωτεϊνών σε σχέση με τα υπόλοιπα παγωτά της αγοράς (9,3 γρ./100 γρ. τροφίμου σε σύγκριση με περίπου 3,9 γρ./100 γρ. στα κανονικά παγωτά του εμπορίου). Και φυσικά οι μειωμένες θερμίδες σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω το καθιστούν ένα ιδανικό και ισορροπημένο γλυκό.

Όπως καταλαβαίνουμε, η μοναδική σύσταση του παγωτού Zuitly το καθιστά ιδανική επιλογή για όλα τα άτομα με διαβήτη που δε ζουν χωρίς γλυκό και δε θέλουν να απορυθμίσουν τα επίπεδα του σακχάρου τους! Μια δοκιμή θα σας πείσει!

Evert AB, Boucher JL, Cypress M, Dunbar SA, Franz MJ, Mayer-Davis EJ, Neumiller JJ, Nwankwo R, Verdi CL, Urbanski P, Yancy WS Jr. Nutrition therapy recommendations for the management of adults with diabetes. Diabetes Care. 2014 Jan;37 Suppl 1:S120-43.. Review

Tay J, Thompson CH, Brinkworth GD. Glycemic Variability: Assessing Glycemia Differently and the Implications for Dietary Management of Diabetes. Annu Rev Nutr. 2015;35:389-424 Epub 2015 May 6. Review.

Hassinger, W., Sauer, G., Cordes, U., Beyer, J. and Baessler, K. H. (1981). The effects of equal caloric amounts of xylitol, sucrose and starch on insulin requirements and blood glucose levels in insulin-dependent diabetics. Diabetologia. 2:37–40

Σπύρος Ζαρογιάννης, M.Med.Sci
O Σπύρος Ζαρογιάννης είναι Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με Ειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου της Αθήνας και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, με διάκριση, στο Σακχαρώδη Διαβήτη (M.Med.Sci) της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης. Διατηρεί ιδιωτικό διαιτολογικό γραφείο στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης όπου παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες και αντιμετωπίζει πλήθος περιστατικών. Έχει εργαστεί στο Διαβητολογικό Κέντρο του Γενικού Νοσοκομείου Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη, ως επιστημονικός συνεργάτης, αναλαμβάνοντας τη διατροφική εκπαίδευση ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του Τμήματος Επιστημών Διαιτολογίας και Διατροφής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη, συμμετέχοντας σε Ευρωπαϊκά Ερευνητικά Προγράμματα για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας. Παράλληλα, εργάζεται ως καθηγητής στον Τομέα Υγείας και Αθλητισμού των ΙΕΚ Δέλτα 360 στη Θεσσαλονίκη. Λόγω της επιστημονικής του εξειδίκευσης και επαγγελματικής εμπειρίας συνεργάζεται εθελοντικά με την ΑΜΚΕ “Με Οδηγό το Διαβήτη”, συμμετέχοντας σε δράσεις και εκστρατείες πανελλαδικής εμβέλειας με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το www.nutritionanddiabetes.gr .